Friday 1 November 2019

Ma Po Tofu
Ma Po Tofu
2 keping tauhu - potong enam
1/2 keping daging kisar Ramly
3 ulas bawang putih - cincang
1" halia - cincang
1 sk lada Sichuan - kisar
3 sk sos kacang hitam
3 sk sos toban djan
1/4 cawan air
1/2 kiub pati daging
1 tangkai daun bawang - hiris
sedikit gula
sedikit bancuhan tepung jagung + air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masuk daging dan goreng hingga masak. Masukkan pula lada Sichuan, sos kacang hitam dan toban djan dan kacau rata. Tambah sedikit air, masukkan gula dan juga kiub pati daging. Biar beberapa minit, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan tauhu, balik-balikkan sikit dan biar hingga tauhu masak. Tabur dengan hirisan daun bawang semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment