Tuesday, 9 August 2016

Kobis Goreng Kunyit
Kobis Goreng Kunyit
4 kelopak kobis
2" lobak merah
10 ekor udang
1/4 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
3 sk biji sawi
1 sk serbuk kunyit
sedikit garam
minyak untuk menumis

Kobis dipotong kecil-kecil. Lobak merah dipotong batang mancis. Udang dibersihkan dan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

Bawang besar dan bawang putih dihiris. Cili merah dipotong menyerong.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan biji sawi dan tumis sekejap. Masukkan pula udang dan goreng hingga udang kuning.

Bila udang kuning, masukkan kobis dan lobak merah dan gaul rata. Kemudian masukkan pula garam, serbuk kunyit dan cili merah. Gaul rata supaya sayur berwarna kuning. Setelah sayur masak, angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment