Sunday, 29 November 2015

Spaghetti Udang Cili Tomato
Spaghetti Udang Cili Tomato
1/2 peket spaghetti
10 ekor udang besar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 sb cili boh
1 tin sos Prego perisa tomato, selasih dan bawang putih
1 tin cendawan butang
1 sb chilli flakes
2 sk gula
sedikit garam
sedikit lada sulah
minyak zaitun

Didihkan air yang dicampur dengan sedikit garam. Masukkan spaghetti dan rebus hingga al dente. Kemudian toskan air dan ketepikan.

Bawang besar dan bawang putih didadu halus. Cendawan butang di hiris-hiris. Udang diperap dengan sedikit garam dan lada sulah. Panaskan sedikit minyak dan goreng udang hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan cili boh dan tumis beberapa minit. Masukkan pula sos Prego dan kacau. Kalau sos agak pekat, masukkan sedikit air. Gunakan air daripada rebusan spaghetti kerana ianya mengandungi kanji dan akan membuat kuah lebih sedap.

Kemudian masukkan pula cendawan butang, chilli flakes dan gula. Kacau beberapa minit kerana cendawan tidak mengambil masa yang lama untuk masak. Akhir sekali masukkan udang dan kacau. Tutup api dan tuang kuah kedalam mangkuk. Hidang bersama spaghetti tadi.

No comments:

Post a Comment