Tuesday, 10 May 2016

Bihun Goreng
Bihun Goreng
1 keping bihun
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 sb cili boh
100g daging
1 pokok sawi bunga
1 keping fishcake
5 biji fishball
3 sb kicap lemak manis Jalen
1/2 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Bihun dicelur dengan air panas dan ditoskan. Bawang besar dan bawang putih dikisar bersama sedikit air. Daging dipotong nipis, fishcake dihiris dan fishball dipotong dua. Cili merah dihiris untuk ditabur sebagai hiasan.

Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik aroma. Masukkan cili boh dan kacau sekejap. Masukkan daging dan kacau beberapa minit. Masuk 1/4 cawan air dan biar beberapa minit lagi supaya daging empuk.

Kemudian masukkan fishball, fishcake dan kacau. Masukkan sayur diikuti dengan bihun dan kacau hingga semua bahan-bahan rata. Akhir sekali, masukkan kicap lemak manis, garam dan baki air. Kacau beberapa minit lagi supaya semua bahan-bahan sebati dan rata.

Tabur dengan hirisan cili merah dan bihun tadi sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment