Tuesday, 3 May 2016

Ikan Bilis Goreng Rempah Kari
Ikan Bilis Goreng Rempah Kari

1 genggam ikan bilis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji kentang
3 tangkai daun kari ikan
2 sk rempah kari
1 sk biji sawi
minyak untuk menumis

Ikan bilis dibersihkan. Kemudian basuh dan tos. Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

Bawang besar dan bawang putih dihiris. Bancuh rempah kari dengan sedikit air sehingga menjadi pes. Kentang dibuang kulit dan dihiris nipis.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, biji sawi dan daun kari hingga wangi. Masukkan bancuhan rempah kari dan kacau hinga naik aroma. Kalau kering masukkan sedikit air. Kemudian masukkan kentang dan kacau dalam 10-15 minit. Tambah sedikit air jika perlu. Akhir sekali, masukkan ikan bilis. Gaul rata dan dihidang.

No comments:

Post a Comment