Wednesday, 24 February 2016

Ayam Bbq Pedas

Ayam Bbq Pedas
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2" halia
1 batang serai
2 sb Sos Barbeku Pedas Knorr
1 sk garam
1 paket chilli flakes
1 biji kentang
1/2 biji lada benggala merah
sedikit daun sup atau daun ketumbar
minyak zaitun

Bawang besar, bawang putih, halia dan serai dikisar halus. Kentang dipotong empat. Lada benggala dihiris memanjang.

Perap ayam dengan bahan-bahan kisar, chilli flakes dan Sos Barbeku Pedas. Gaul sebati dan simpan didalam peti sejuk selama 2-3 jam. Kemudian keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan dalam 1/2 jam. Masukkan garam dan minyak zaitun dan gaul rata.

Panaskan griddle pan dengan sedikit minyak zaitun dan grill ayam hingga masak, lebih kurang dalam 40 minit. Jika ayam kering, tuangkan sedikit minyak zaitun dan balik-balikkan ayam. Bila ayam dah masak, angkat dan letak dalam pinggan.

Gaul kentang dan lada benggala dengan baki perapan ayam. Kemudian grill kentang dan lada benggala hingga masak. Angkat dan letak bersama ayam yang telah digrill tadi. Tabur dengan sedikit hirisan daun sup semasa menghidang ayam.

No comments:

Post a Comment