Friday, 26 February 2016

Bihun Goreng Tom Yam
Bihun Goreng Tom Yam
1 keping bihun kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1 biji cili merah
1 paket pes tom yam
1/4 sk stok ayam
sedikit air
1 keping fishcake
4 keping fillet ayam
10 ekor udang
2" lobak merah
1 pokok sawi Jepun
7 helai daun limau purut
sedikit garam
minyak untuk menumis

Bihun direndam selama 1 jam dan kemudian dicelur. Tos dan ketepikan sebentar.

Bawang besar, bawang putih, halia dan serai dikisar dengan sedikit air. Cili merah pula dihiris. 

Ayam dipotong kecil-kecil dan fishcake dihiris. Lobak merah dipotong seperti batang mancis dan sawi Jepun dipotong tiga.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan pes tom yam dan tumis lagi hingga keluar minyak. Jika bahan-bahan tumis agak kering, masukkan sedikit air. Masukkan pula ayam dan kacau seketika. Kemudian masukkan fish cake, udang, stok ayam dan daun limau purut. Kacau lagi hingga bahan-bahan tadi hampir masak. Akhir sekali, masukkan bihun yang telah direndam bersama sawi Jepun. Gaul rata dan masukkan juga cili merah. Gaul 2-3 kali, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment