Tuesday, 22 December 2015

Pasta Tomato Cendawan
Pasta Tomato Cendawan
1 keping daging kisar Ramly
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 tin sos tomato cendawan
170g pasta vegeroni
4 cawan air
4 cendawan butang besar
3/4 sk Mixed Herbs
2 sk gula
1/2 sk garam
daun selasih
minyak zaitun

Bawang besar dan bawang putih didadu halus. Cendawan butang dibelah dua dan dihiris kecil-kecil.

Panaskan kuali dengan minyak zaitun. Tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan daging kisar dan kacau beberapa minit. Kemudian masukkan sos tomato cendawan. Gaul rata dalam 3 minit dan masukkan air. Kacau dan biar mendidih.

Bila mendidih, masukkan pasta. Balik-balikkan bahan-bahan dalam kuali ini. Masukkan gula, garam dan Mixed Herbs. Kecilkan api dan biar sehingga pasta lembut. Bila pasta hampir lembut, masukkan cendawan dan gaul. Tutup api. Akhir sekali, barulah dimasukkan daun selasih dan gaul rata.

No comments:

Post a Comment