Thursday, 16 June 2016

Kari Ayam
Kari Ayam
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 sb serbuk rempah kari
2 tangkai daun kari
2 biji kentang
1/2 biji kelapa
minyak untuk menumis

Ayam dipotong-potong. Basuh dan toskan. 



Bancuh rempah kari dengan sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.



Bawang besar dan bawang putih dikisar dengan sedikit air. Kalau tak nak kisar, hiriskan saja. 



Kelapa parut diperah untuk mendapatkan 11/2 cawan santan pekat dan 4-5 cawan santan cair.



Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar, pes kari, daun kari, serai dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Masukkan sedikit air jika kering supaya tak hangus.



Masukkan ayam dan kacau. Masuk pati santan sedikit-sedikit dan biar merenih. Kecilkan api dan biar ayam masak dalam 30 minit. Perasakan dengan garam.



Masukkan kentang dan sedikit daun kari jika suka. Biarkan kentang empuk. Biar dalam 15 minit dan kemudian masukkan pula santan pekat. Biar renih dalam 10-15 minit.



Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment