Ayam Goreng Chinese Five Spice
Serbuk five spice terdiri daripada campuran rempah-rempah seperti kulit kayu manis, cengkih, lada hitam Szechuan, bunga lawang dan jintan manis. Dijual dalam paket atau botol dan banyak didapati dipasaraya.
Ayam Goreng Chinese Five Spice
8 ketul ayam
1 sb five spice powder
1 paket chilli flakes
sedikit lada hitam
sedikit garam
1/4 biji bawang kuning
1 biji cili merah
minyak untuk menggoreng
Ayam dibersihkan dan diperap dengan serbuk five spice, chilli flakes, lada hitam dan garam lebih kurang dalam 1-2 jam.
Bawang kuning dihiris bulat dan cili merah dipotong serong.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Kemudian angkat dan letakkan didalam pinggan.
Bawang besar kuning dan cili merah digaul dengan baki perapan ayam tadi. Goreng hingga sedikit layu dan taburkan diatas ayam sebagai hiasan.
Bawang kuning dihiris bulat dan cili merah dipotong serong.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga kuning keemasan. Kemudian angkat dan letakkan didalam pinggan.
Bawang besar kuning dan cili merah digaul dengan baki perapan ayam tadi. Goreng hingga sedikit layu dan taburkan diatas ayam sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment