Monday, 7 March 2016

Sup Lobak Dengan Ayam
Sup Lobak Dengan Ayam
1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 keping isi ayam
3" lobak merah
3" lobak putih
1 biji tomato
1 keping tauhu
3 tangkai daun sup
1/2 sk stok ayam
3 gelas air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Bawang besar dan bawang putih dihiris nipis. Isi ayam dipotong kecil. Lobak merah dan lobak putih dibuang kulit dan dipotong kecil. Tomato dipotong empat dan tauhu dipotong enam.


Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan air dan biar mendidih. Kemudian masukkan ayam, lobak merah dan lobak putih dan biar masak dalam 5 minit. Masukkan pula tomato, tauhu, stok ayam dan garam dan biar mendidih lebih kurang 5-10 minit lagi.

Bila masak tuang sup kedalam mangkuk dan tabur dengan hirisan daun sup. Hidang.

No comments:

Post a Comment