Monday, 7 March 2016

Udang Goreng Kunyit
Udang Goreng Kunyit
10 ekor udang
1 biji bawang merah
1/4 biji bawang besar kuning
2 ulas bawang putih
2" halia
1 batang serai
1 biji cili merah
1 biji hijau
2 tangkai daun sup
2 sb serbuk kunyit
sedikit air
1 sk garam
minyak untuk menumis

Perap udang dengan 1 sb serbuk kunyit dan sedikit garam. Bawang besar merah, bawang besar kuning, bawang putih, halia dan serai dihiris nipis. Cili merah dan cili hijau dipotong serong.

Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik aroma. Masuk udang dan goreng hingga kekuningan. Kemudian masukkan serbuk kunyit dan sedikit air supaya bahan goreng tidak begitu kering. Masukkan pula cili merah, cili hijau, garam dan stok ayam. Kacau sekejap dan akhir sekali, masukkan daun sup yang dipotong kasar bersama hirisan bawang besar kuning. Kacau rata, angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment