Sup Spaghetti
Sup Spaghetti
Spaghetti angel hair
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6 cawan air
2 ulas bawang putih
6 cawan air
2 kiub ayam
2" lobak merah
2" lobak merah
8 ekor udang
1 keping fish cake
1 batang sosej
4 helai sawi Jepun/sawi bunga
4 putik jagung
2 biji telur
1/2 sk lada sulah
1 biji cili merah
daun ketumbar/daun sup
minyak untuk menumis
1 keping fish cake
1 batang sosej
4 helai sawi Jepun/sawi bunga
4 putik jagung
2 biji telur
1/2 sk lada sulah
1 biji cili merah
daun ketumbar/daun sup
minyak untuk menumis
Bawang merah dan bawang putih dihiris halus. Lobak merah, cili merah dan sosej dihiris.
Didihkan air bersama sedikit garam didalam periuk. Bila air mendidih, masukkan spaghetti dan biar hingga masak. Kemudian toskan air dan ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Masukkan air dan biar mendidih. Bila mendidih, masukkan kiub ayam, udang, sosej, fish cake, putik jagung, lobak merah, cili merah dan serbuk lada sulah. Akhir sekali, masukkan sawi Jepun.
Kemudian pecahkan telur didalam sup. Jangan kacau supaya telur berbentuk bulat. Tak perlu masukkan garam sebab kiub ayam dah masin.
Tuang sup kedalam mangkuk. Tabur dengan daun ketumbar atau daun sup. Hidang bersama spaghetti.
No comments:
Post a Comment