Sunday, 20 March 2016

Telur Masak Kicap
Telur Masak Kicap
5 biji telur ayam
3 biji telur puyuh
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
2 tangkai daun sup
1/2 cawan air
1 sb cili boh
2 sb kicap masin
4 sb kicap manis
1/2 sk serbuk stok ayam
minyak untuk menumis

Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris. Telur ayam dan telur puyuh digoreng dan diketepikan.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang dan halia hingga naik bau. Masuk cili boh dan tumis dalam 3-4 minit. Bila minyak dah pecah, masukkan air dan biar mendidih. Masukkan pula kicap masin, kicap manis, serbuk stok ayam dan daun sup. Tak perlu garam sebab stok ayam dah masin.

Bila kuah dah masak, tuang keatas telur ayam dan telur puyuh yang telah digoreng tadi. Hidang.

No comments:

Post a Comment