Ikan Bawal Masam Manis
1 biji bawang besar1/2" halia
1/2 biji lada benggala hijau
1/2 biji lada benggala merah
1 botol sos Masam Manis Life
1 sb sos tiram
2 tin kecil nenas bercili
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat dan letakkan di atas pinggan.
Hiris bawang besar dan halia. Kemudian potong dadu lada benggala merah dan hijau
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan halia hingga wangi. Masukkan lada benggala merah dan hijau dan kacau. Kemudian masukkan sos Masam manis Life. Jika kering, masukkan sedikit air. Masukkan sos tiram dan kacau lagi. Bila kuah hampir masak, masuk nenas bercili (tanpa jusnya). Akhir sekali masukkan garam.
Tuang sos ke atas ikan. Hias dengan daun ketumbar jika suka.
No comments:
Post a Comment