Friday, 30 October 2015

Sambal Udang
Sambal Udang
20 ekor udang
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1" halia
300g cili boh
2 asam keping
1 cawan air
2 sb gula
garam

Udang dibersihkan dan digaul dengan garam dan lada sulah. Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris nipis.

Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak sudah cukup panas, goreng udang hingga kekuningan. Angkat, tos dan ketepikan.

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan hiris hingga wangi. Masuk cili boh dan tumis lagi. Masuk air sedikit dan kacau. Lakukan begitu sehingga cili masak. Sementara menunggu cili masak, masukkan asam keping dan perasakan sambal dengan gula dan garam. Akhir sekali, masukkan udang. Gaul udang dengan sambal hingga rata. Tutup api dan hidang.

No comments:

Post a Comment