Sunday, 11 October 2015

Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
1/3 peket spaghetti
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 keping daging Ramly
1/2 biji lada merah benggala
5 biji button mushroom
1 tin sos carbonara (tin warna biru)
sedikit Italian Herbs
1 tin air
minyak olive

Rebus spaghetti dengan sedikit garam. Bila spaghetti dah kenyal atau aldente bolehlah ditos dan diketepikan.

Bawang-bawang dan lada benggala didadu dan button mushroom dihiris. (Boleh juga dimasukkan sayur yang lain seperti celery dan lada benggala berwarna lain.)

Panaskan minyak olive. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masuk daging dan kacau hingga daging hancur. Bila daging dah 3/4 masak, masuk lada benggala dan mushroom. Gaul rata hingga semua bahan-bahan sebati. Masukkan pula air dan kacau. Gunakan air dari tin button mushroom supaya kuah lebih sedap. Kalau tak cukup, tambah dengan air biasa. Kemudian masukkan Italian herbs dan kacau lagi. Rasa kuahnya dulu sebelum masukkan garam sebab sos carbonara dah masin.

Tuang sos keatas spaghetti tadi dan hidang.

No comments:

Post a Comment