Monday, 19 October 2015

Kuih Sagu
Kuih Sagu
1 cawan sagu
1 cawan gula
2 cawan air
1 helai daun pandan
pewarna merah
perasa ros
1/2 sk tepung jagung
kelapa parut
sedikit garam

Sagu direndam dalam 15-20 minit. Toskan air.

Didihkan air di dalam kuali. Masukkan gula dan daun pandan dan kacau hingga gula larut. Kemudian masukkan pewarna merah dan kacau lagi hingga warna sekata. Masukkan sagu, perasa ros dan tepung jagung. Kacau perlahan-lahan supaya sagu tak pecah. Bila sagu hampir pekat, kecilkan api.

Bila sagu dah pekat, tutup api dan ketepikan. Sejukkan dahulu sebelum di masukkan kedalam loyang atau acuan kecil. Sapu minyak masak pada acuan dahulu supaya sagu tak melekat bila hendak dikeluarkan.

Kukus kelapa dan sedikit garam supaya kelapa tak cepat basi. Keluarkan kuih dari acuan dan golekkan di atas kelapa. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment