Agar-agar Coklat
10g serbuk agar-agar
710 ml air
240g gula
1 tin (390 ml) susu cair
50g serbuk koko
1sb tepung kastard
1 biji telur
Larutkan serbuk koko dengan 100ml air panas. Ketepikan. Tepung kastard pula dibancuh dengan 10ml air panas, larutkan dan ketepikan juga.
Didihkan 600ml air bersama gula didalam periuk. Bila gula larut, masukkan bancuhan serbuk koko, susu cair dan tepung kastard. Kacau rata supaya bancuhan tidak berketul-ketul. Masukkan pula serbuk agar-agar dan gaul rata.
Pecahkan telur didalam mangkuk. Pukul telur hingga sebati. Ambil satu senduk campuran agar-agar dan campur kedalam telur. Kacau dan tuangkan semula kedalam periuk tadi. Kacau rata lagi. Tutup api dan ketepikan periuk lebih kurang dalam 5 minit sambil dikacau campuran agar-agar tadi.
Tapis campuran agar-agar kedalam mangkuk dan barulah dituangkan kedalam acuan kecil. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment