Monday, 25 April 2016

Ayam Kicap Daun Kari
Ayam Kicap Daun Kari
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar kuning
1/2" halia
2 biji kentang saiz kecil
5 tangkai cili kering
3 tangkai daun kari
2 sb kicap pekat
4 sb kicap manis
1 sk asam jawa
2 -3 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris. Bawang besar kuning dipotong bulat dan cili kering dipotong 2 atau tiga.

Kentang dipotong enam. Bancuh asam jawa dengan sedikit air.

Perap ayam dengan sedikit kicap manis lebih kurang dalam 1/2 jam.

Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia bersama daun kari dan cili kering hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul bersama-sama bahan-bahan tumis. Kemudian masukkan satu cawan air dan renih selama 10 minit. Masukkan pula kicap pekat, kicap manis, dan air asam jawa. Kacau dan biar lebih kurang 10 minit lagi. Akhir sekali, masukkan pula kentang, bawang besar kuning, baki air dan sedikit garam. Biar hingga ayam masak.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment