Monday, 18 April 2016

Daging Masak Merah
Daging Masak Merah
200g daging
sedikit pewarna merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1/2 biji lada benggala hijau
2 sb sos tiram
2 sb sos cili
2 sb sos tomato
sedikit garam
sedikit air
minyak untuk menumis

Rebus daging dengan sedikit pewarna merah dan sedikit garam lebih kurang dalam 5 minit. Kemudian buangkan airnya dan toskan daging. Ketepikan.

Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris halus. Lada benggala hijau dihiris.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk daging dan kacau. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato dan sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat. Tak perlu garam lagi sebab kuah dah cukup masin. Akhir sekali, masukkan lada benggala dan kacau 2-3 minit.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment