Tuesday, 12 April 2016

Ayam Kerutup
Ayam Kerutup
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1/2 biji bawang besar kuning
2 biji cili merah
2 1/2 sk Rempah Kerutup
1 sb cili boh
1/2 biji kelapa
1 sb kerisik
1 sb asam jawa
1 sb gula melaka
garam secukup rasa
1 tangkai daun sup
minyak untuk menumis

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia bersama sedikit air. Bawang kuning dipotong bulat. Cili merah pula dibelah memanjang. Serai dititik. Perah kelapa dalam 2 cawan.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai hingga wangi. Masukkan cili boh dan kacau hingga pecah minyak. Bancuh rempah kerutup dengan sedikit air dan kemudian masukkan kedalam kuali dan kacau lagi hingga bahan-bahan sebati. Masukkan pula ayam bersama satu cawan air dan biar merenih dalam 20 minit.

Masukkan kerisik, air asam jawa, gula perang, daun sup (tak letak pun tak apa) dan garam. Bila dah sebati, masukkan santan dan kacau supaya santan tak pecah. Kecilkan api dan kacau dalam 10 minit. Masukkan cili merah dan bawang besar kuning, kacau 2-3 minit dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment