Friday, 29 April 2016

Sup Selada Air

Sup Selada Air
1/4 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 ikat selada air
1" lobak merah
2 keping fillet ayam
11/2 cawan air
sedikit serbuk stok ayam
sedikit garam
minyak untuk menumis

Bawang besar dan bawang putih dihiris. Lobak merah dibelah dua dan dihiris. Ayam dipotong kecil-kecil. Selada air dibasuh bersih dan dipotong. Nak dibiar tanpa potong pun boleh juga.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang. Masukkan isi ayam dan kacau sekejap. Masukkan pula air dan biar mendidih. Bila air dah mendidih, masukkan carrot dan biar 1-2 minit diikuti dengan selada air. Sayur ini menambil masa yang sekejap untuk layu jadi pastikan ianya tidak dibiar terlalu lama. Perasakan dengan garam dan ianya sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment