Wednesday 30 December 2015

Asam Pedas Watie
Asam Pedas Watie
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 paket cili boh
1 sb serbuk kurma
1 batang bunga kantan
3 tangkai daun kesum
7 biji okra
3 sb asam jawa
3 cawan air
1 sk gula
sedikit garam

Kisar bawang besar dan bawang putih. Gaul dengan cili boh. Ketepikan. Gaul asam jawa bersama 1 cawan air dan tapis. Ketepikan juga.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar yang dicampur dengan cili boh hingga pecah minyak. Masuk serbuk kurma, air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan. Bila mendidih, masukkan ayam dan tambah air. Gaul rata. Bila ayam hampir masak, masukkan okra dan perasakan kuah dengan garam. Biar beberapa minit sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment