Wednesday 2 December 2015

Sambal Ayam
Sambal Ayam
1/2 ekor ayam
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1" halia
1/2 biji bawang kuning
5 sb cili boh
1 keping asam keping
1 sk gula
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit air
minyak untuk menggoreng

Ayam dipotong-potong dan diperap dengan sedikit garam dan lada sulah selama 1/2 jam. Bawang merah, bawang putih, halia dan bawang kuning dihiris.

Panaskan minyak. Goreng ayam hingga kuning keemasan, kemudian angkat, tos dan ketepikan sebentar. 

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan cili boh dan tumis lagi hingga cili masak. Masuk sedikit air jika tumisan cili jadi kering. Masukkan juga gula, garam dan asam keping. Bila cili dah betul-betul masak, masukkan ayam dan bawang kuning dan gaul rata. Hidang.

No comments:

Post a Comment