Sunday 10 July 2016

Ayam Masak Kurma
Ayam Masak Kurma
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 sb serbuk rempah kurma
2 biji kentang
1/2 biji kelapa
minyak untuk menumis

Ayam dipotong-potong. Basuh dan toskan.

Bancuh rempah kurma dengan sedikit air untuk dijadikan pes. Ketepikan.

Bawang besar dan bawang putih dikisar dengan sedikit air. Kalau tak nak kisar, hiriskan saja. Hiris halia dan ketepikan juga.

Kelapa parut diperah untuk mendapatkan 11/2 cawan santan pekat dan 4-5 cawan santan cair.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar, halia, pes kurma, serai dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Masukkan sedikit air jika kering supaya tak hangus.

Masukkan ayam dan kacau. Masuk pati santan sedikit-sedikit dan biar merenih. Kecilkan api dan biar ayam masak dalam 30 minit. Perasakan dengan garam.

Masukkan kentang jika suka. Biarkan kentang empuk. Biar dalam 15 minit dan kemudian masukkan pula santan pekat. Biar renih dalam 10-15 minit.

Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment