Wednesday 20 July 2016

Ayam Masak Merah

Resepi ni saya dapat dari ibu mertua adik semasa kami menziarah dia di Singapore pada Hari Raya baru-baru ni. Banyak lauk-pauk yang disediakan dan semuanya sedap-sedap. Resepi-resepi yang lain insyaAllah akan saya kongsikan kemudian. Selamat mencuba.

Ayam Masak Merah
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1 paket pes masak merah
1/2 batang kulit kayu manis
2 buah pelaga
2 biji cengkih
1 bunga lawang
100 ml air
2 biji tomato
1 sk gula perang
1 sb sos tiram
daun ketumbar
sedikit garam
2 sb serbuk kunyit
minyak masak

Ayam diperap dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.

Bawang besar, bawang putih, halia dan serai dihiris halus. Buah tomato didadu kecil. Ketepikan.

Dengan menggunakan minyak goreng ayam tadi, tumis bahan-bahan hiris hingga wangi. Masukkan rempah empat sekawan dan tumis lagi hingga naik bau. Masukkan pula pes masak merah dan kacau. Jika kering masukkan sedikit air dan kacau lagi.

Kemudian masukkan buah tomato, sos tiram, sedikit air, gula perang dan garam. Akhir sekali, masukkan ayam dan biarkan masak dalam 10 minit. Gaul dan hidang.

Hiris daun ketumbar dan tabur atas ayam.

No comments:

Post a Comment