Tuesday 9 August 2016

Terung Goreng Udang Kering
Terung Goreng Udang Kering
3 biji terung
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
3 sb udang kering
1/2 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Belah terung memanjang dan kemudian hiris menyerong dalam 3/4". Ketepikan.

Bawang besar dan bawang putih dikisar. Ketepikan.

Rendam udang kering sekejap. Toskan airnya dan kisar berasingan daripada bawang.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk sedikit air jika kering. Kemudian masukkan terung dan kacau. Tambah sedikit air dan perasakan dengan garam. Biar terung masak sambil dikacau sekali-sekala.

Akhir sekali, masukkan cili merah. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment