Thursday 25 August 2016

Tom Yam Ayam
Tom Yam Ayam
4 keping isi ayam
2" lobak merah
5 floret bunga kobis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang serai
1 peket pes tom yam Mak Nyonya
1-2 cawan air
1/2 sk garam
1 sk gula
4 helai daun limau purut
sedikit daun ketumbar
minyak untuk menumis

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris dan juga serai yang telah dititik. Masukkan isi ayam dan goreng sekejap. Kemudian masukkan pula pes tom yam dan air. Biarkan mendidih.

Bila kuah dah mendidih, masukkan lobak merah, bunga kobis, daun limau purut, gula dan garam. Bila sayur dah masak, bolehlah dihidangkan. Tabur dengan sedikit hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment