Friday, 6 January 2017

Udang Masala
Udang Masala
4 ekor udang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 sk serbuk kunyit
1 sb serbuk garam masala
1 sk serbuk ketumbar
sedikit lada hitam
sedikit lada sulah
sedikit garam
1 biji tomato
2 sk tomato puri
2 batang daun ketumbar
minyak untuk menumis

Perap udang dengan garam dan lada sulah. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masuk serbuk kunyit, garam masala, serbuk ketumbar, lada hitam dan sedikit air. Kacau rata.

Masukkan pula tomato puri, buah tomato dan sedikit air lagi. Kacau rata. Akhir sekali, masukkan udang, daun ketumbar dan garam.

Kemudian tabur dengan sedikit hirisan daun ketumbar dan hidang.

No comments:

Post a Comment