Scone
500g tepung naik sendiri
1 sk serbuk penaik
50g gula castor
100g dried cranberry (kismis or choc chips)
110g butter
1 sk esen vanilla
300ml full cream milk
1. Satukan bahan2 kering. Gaul sebati dengan tangan sampai jadi ala2 breadcrumbs.
2. Masukkan susu dan esen vanilla. Mix sampai jadi macam doh biskut.
3. Canaikan doh tebal. Tekap bentuk bulat (satu adunan ni boleh dapat dalam 14 keping).
4. Sapukan permukaan doh dengan kuning telur dan sedikit susu full cream. Nak sapu kuning telur pun boleh.
5. Panaskan oven pada suhu 180-190℃. Bakar selama 10-15 minit atau sampai keperangan.
6. Boleh dinikmati dengan whipped cream dan strawberry jem.
P/s Scone ni boleh dibuat banyak2, bakar kemudian boleh simpan dalam chiller atau freezer. Bila nak makan, bakar semula dengan suhu 160℃ selama 5 minit.
Kredit: Qurratuaini Nazori
No comments:
Post a Comment