Udang Tumis Cili
13 (460g) ekor udang
1 tangkai daun bawang - hiris
1 sb kicap manis pedas
1/2 sk serbuk kunyit
serbuk pati ikan bilis
serbuk lada hitam
sedikit air
garam
minyak
Bahan kisar:
1 biji bawang merah (saiz sederhana)
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
2 biji cili padi merah
1/2" halia
1. Gaul udang dengan garam. Panaskan minyak dan goreng hingga kuning. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak menggoreng udang tadi. Tumis bahan-bahan kisar dan serbuk kunyit hingga wangi. Masuk kicap manis pedas, sedikit air, serbuk pati ikan bilis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau sikit.
3. Masuk udang dan daun bawang. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment