Monday 19 October 2015

Sambal Sotong
Sambal Sotong
12 ekor sotong
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia
8 sb cili boh
2 sk gula
2 keping asam keping saiz kecil
air 
daun ketumbar (optional)

Bawang besar dan bawang kecil didadu kecil. Halia dihiris. Sotong dibersihkan dan dihiris bulat.

Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng sotong supaya airnya keluar. Ketepikan.

Kemudian panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang-bawang dan halia hingga wangi. Masuk cili boh dan kacau. Kalau kering, masukkan air sikit-sikit dan kacau hingga cili masak. Kemudian masukkan pula gula, garam dan asam keping. Tambah air mengikut kepekatan yang kita nak. Kemudian masukkan sotong. Masak selama 10-15 minit. Bila nak hidang, tabur sedikit daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment