Thursday 22 October 2015

Sambal Telur Dengan Ikan Bilis

Sambal Telur Dengan Ikan Bilis
3 biji telur
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
segenggam kecil ikan bilis
3 sb cili boh
sedikit garam

Bawang besar dan bawang putih dihiris. Telur dipukul. Ikan bilis dibersihkan dan dibilas.

Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan bilis hingga garing, kemudian angkat dan ketepikan.

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan cili boh dan kacau hingga cili masak lebih kurang dalam 10 minit. Kemudian masukkan telur dan kacau seperti membuat telur "scramble". Bila telur hampir masak, masukkan ikan bilis tadi dan sedikit garam. Kacau lagi. Kalau suka pedas, boleh masukkan cili padi masa menumis atau lebihkan cili boh.

No comments:

Post a Comment