Saturday 14 November 2015

Butter Prawns
Butter Prawns
500g udang saiz besar
3 ulas bawang putih
5 biji cili padi
3 sk dry basil
1 sb mentega
2 biji telur
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah

Perap udang dengan sedikit garam dan lada sulah dalam 10 minit. Cincang halus bawang putih dan cili padi.

Panaskan kuali dengan mentega. Masukkan udang dan balik-balikkan hingga udang bertukar warna kepada merah kekuningan. Kemudian masukkan bawang putih dan kacau lagi. Masuk pula cili padi dan sedikit air supaya campuran udang tidak kering. Masukkan dry basil, sedikit garam dan lada sulah. Keluarkan udang tapi biarkan campuran lain di dalam kuali.

Pukul telur di dalam mangkuk. Tuang telur kedalam kuali dan gaul bersama bahan-bahan lain. Masukkan udang semula dan gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment