Friday 20 November 2015

Sagu Gula Melaka



Sagu Gula Melaka
Sagu:
1 cawan sagu
3 cawan air
1 helai daun pandan

Air Gula Melaka:
6 ketul gula melaka
8 cawan air
1 helai daun pandan

Santan:
1 biji kelapa
2 cawan air
sedikit garam

Bahagian Sagu:
Rendam sagu dalam air selama lebih kurang 20 minit. Kemudian toskan.

Didihkan air bersama daun pandan. Kemudian masukkan sagu. Kacau perlahan-lahan supaya sagu tidak pecah. Bila sagu dah mula pekat, keluarkan daun pandan. Tambah air sedikit-sedikit supaya sagu tak likat. Buat begitu sehingga sagu lembut.

Tuang sagu kedalam tapis dan basuh di bawah air paip untuk dibuang kanjinya. Kemudian masukkan sagu kedalam loyang atau acuan kecil. Biarkan sejuk seketika sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk supaya sagu keras sedikit.

Bahagian Air Gula Melaka:
Rendam gula melaka dalam air suam sehingga gula lembut dan larut sedikit. Air tak perlu banyak, sekadar paras gula sahaja. Ini untuk menyenangkan kita masak gula nanti. Tak perlu masak terlalu lama.

Tambahkan air kedalam periuk tadi bersama daun pandan. Didihkan, kalau gula pekat tambah air lagi. Saya tak masukkan gula pasir sebab gula melaka ni dah cukup manis. Kacau sehingga gula larut.

Bila gula dah sejuk, tapis dan tuang kedalam bekas.

Bahagian Santan:
Masukkan kelapa parut bersama air kedalam blender. Kisar hingga kelapa halus. Tuang kedalam tapis dan perah kelapa untuk mendapatkan santan.

Didihkan santan bersama sedikit garam untuk mengeluarkan rasa lemak santan.

Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan dan hidangkan bersama air gula melaka dan santan.

No comments:

Post a Comment