Saturday 7 November 2015

Sambal Ikan Bilis Dengan Kentang
Sambal Ikan Bilis Dengan Kentang
segenggam ikan bilis
3 biji kentang saiz sederhana
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 sb cili boh
1 keping asam keping
4 biji petai
2 sk gula
sedikit garam

Bawang besar dan bawang putih dihiris. Petai dibelah dua dan kemudian dipotong empat.

Kentang dipotong wedges dan digoreng hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Ikan bilis dibilas, kemudian ditoskan dan digoreng hingga garing. Angkat, tos dan ketepikan.

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan cili boh dan kacau. Kemudian masukkan petai dan asam keping. Jika cili agak kering, masuk sedikit air dan kacau lagi. Lakukan begini selama 20 minit hingga cili masak dan kering sedikit. Perasakan dengan gula dan garam.

Bila cili sudah betul-betul masak, masukkan semula ikan bilis dan kentang yang telah digoreng tadi. Gaul ikan bilis, kentang dan sambal hingga rata. Hidang.

No comments:

Post a Comment