Friday 29 January 2016

Ayam Kicap Masak Lengkuas

Resepi ayam kicap ni saya dapat dari kawan yang berniaga pada bulan puasa. Dia pun baik hati, tak kedekut ilmu malah suka nak berkongsi resepi. Walaupun resepi serupa tapi air tangan kita lain-lain. Ini versi saya.

Ayam Kicap Masak Lengkuas
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" lengkuas
1 biji cili merah
1/4 biji bawang kuning
1 sb cili boh
750ml air
7 sb kicap manis ABC Indonesia
1 biji kentang
1/2 sk garam
1/2 sk serbuk lada hitam
1 pokok daun sup
minyak untuk menumis

Perap ayam dengan sedikit kicap manis selama 1/2 jam. Ketepikan sebentar.

Hiris bawang besar, bawang putih, lengkuas, bawang kuning dan cili merah. Kemudian buang kulit kentang dan potong wedges.

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan lengkuas hingga wangi. Masukkan cili boh dan kacau sekejap. Masukkan pula ayam dan 1/2 pokok daun sup, kemudian kacau dan biar kuah merenih. Jika kuah semakin kurang, tambah sedikit air. Bila ayam hampir masak, masukkan pula kicap manis, serbuk lada hitam, garam dan kentang. Biar selama 10 minit. Akhir sekali, masukkan cili merah, bawang kuning dan baki daun sup. Masak selama 2-3 minit dan angkat.

No comments:

Post a Comment