Monday 11 January 2016

Udang Masak Lemak
Udang Masak Lemak
7 ekor udang saiz besar (atau 1 kg udang)
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 biji cili padi
2 batang serai
2 cawan air
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
1/2 sb serbuk kunyit
1 biji kelapa - santan
sedikit garam

Tumbuk kasar bawang besar, bawang putih dan cili padi. Kemudian titikkan serai.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tumbuk bersama serai hingga naik bau. Masuk air dan biar mendidih. Kemudian masukkan daun kunyit, sedikit serbuk kunyit, garam dan asam keping. Bila bahan-bahan dah sebati, masukkan udang dan biar dalam 5 minit. Akhir sekali, masukkan santan. Kecilkan api dan kacau selalu supaya santan tidak pecah. Tutup api dan hidang.

No comments:

Post a Comment