Friday 8 January 2016

Tom Yam Seafood
Tom Yam Seafood
1/2 biji bawang kuning - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
2 batang serai - titik
1 paket Delimas pes tom yam
700 ml air
8 helai daun limau purut
1 biji tomato - potong enam
3 ekor udang besar
4 ekor sotong - hiris
1 batang seleri - potong serong
3" lobak merah - potong kecil
10 keping cendawan tiram - koyak-koyakkan
1/4 sk garam
2 sk gula

Didihkan air didalam periuk bersama bawang kuning, bawang putih, halia dan serai. Bila mendidih, masukkan pes tomyam, daun limau purut dan kacau hingga pes sebati dan rata. Kemudian masukkan pula udang, sotong dan sayur-sayuran. Biar mendidih selama 10 minit dan tutup api. Tuang kedalam mangkuk dan hidang.

No comments:

Post a Comment