Tuesday, 11 October 2016

Daging Masak Hitam
Daging Masak Hitam
200g daging
2 sk rempah masak hitam
4 sb kicap lemak manis
2 sb kicap lemak masin
300 ml air
sedikit garam
1 sk gula
1 asam keping
1 batang serai - dititik
minyak untuk menumis

Bahan A:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
Kisar bahan A dengan sedikit air. Ketepikan.

Bahan B:
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2" halia
Bahan B dihiris. Ketepikan.

Bahan C:
1/2 biji bawang besar kuning
1 biji cili merah
Hiris bahan C. Ketepikan.

Perap daging dengan bahan A dan rempah masak hitam selama 30 minit.

Panaskan minyak. Tumis bahan B bersama serai hingga wangi. Kemudian masukkan daging, kacau dan biar daging masak dalam 30 minit. Masukkan air jika daging kering.

Semasa daging tengah masak, masukkan kicap lemak manis, kicap lemak masin, asam keping, gula dan sedikit garam. Masuk air jika perlu.

Bila daging hampir masak, masukkan bahan C. Gaul rata, tutup api dan hidang.

No comments:

Post a Comment