Thursday, 6 October 2016

Ayam Adobo Dengan Kacang Pis

Ini versi ayam adobo saya. Selalunya ayam adobo ni tak dimasukkan kacang pis tapi disebabkan ada baki kacang pis saya gunakan untuk masakan ini.

Ayam Adobo Dengan Kacang Pis

8 ketul ayam
6 sb soya sos cair
6 sb cuka
1/2 sk serbuk lada hitam
11/2 cawan air
5 ulas bawang putih
2 helai daun bay
1 sk gula
1/2 tin kacang pis
minyak untuk menumis

Perap ayam dengan soya sos, cuka dan serbuk lada hitam lebih kurang 1 jam.

Panaskan minyak dan goreng ayam dalam 5 minit. Kemudian tuang campuran soya sos dengan cuka tadi. Masukkan juga bawang putih, daun bay, gula dan air dan biar hingga ayam masak. (Saya tak masukkan garam sebab kuah dah masin.)

Akhir sekali, masukkan kacang pis dan biar dalam 1-2 minit sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment