Friday 4 November 2016

Ayam Masak Kari Merah Thai
Ayam Masak Kari Merah Thai
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 batang serai
6 helai daun limau purut
600 ml air
1 peket (100g) pes kari merah Thai
1/2 kotak santan
1 biji kentang
minyak untuk menumis

Hiris bawang besar, bawang putih dan halia. Serai diketuk.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang, halia dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan gaul. Masukkan pula separuh air dan biar hingga ayam hampir masak. Selepas 20 minit, masukkan baki air bersama daun limau purut.

Masukkan pula pes kari merah dan kentang. Gaul rata. Akhir sekali, masukkan santan dan kacau beberapa minit. Saya tak masukkan garam sebab pada saya rasa garam dah mencukupi.

Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment