Daging Masak Hitam Dengan Kacang Pis
Daging Masak Hitam Dengan Kacang Pis
160g daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1/2 tin kacang pis
2 sb soya sos pekat
2 sb kicap manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1 sb cili boh
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntuk cengkih
2 kuntum bunga lawang
1/2 biji bawang besar kuning
1/2 cawan air
1 sk gula
sedikit garam
minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai
1/2 tin kacang pis
2 sb soya sos pekat
2 sb kicap manis
1/2 sk serbuk ketumbar
1 sb cili boh
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntuk cengkih
2 kuntum bunga lawang
1/2 biji bawang besar kuning
1/2 cawan air
1 sk gula
sedikit garam
minyak untuk menumis
Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris. Serai dititik.
Perap daging dengan kicap manis dan serbuk ketumbar.
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan hiris dan serai hingga wangi. Masukkan rempah empat sekawan dan tumis lagi. Kemudian masukkan cili boh dan tumis.
Bila semua bahan tumis telah sebati, masukkan daging dan gaul rata. Jika kering, masukkan sedikit air. Masukkan soya sos pekat, garam dan gula.
Akhir sekali, masukkan kacang pis dan hirisan bawang besar kuning. Gaul rata dan hidang.
No comments:
Post a Comment