Thursday, 2 February 2017

Udang Masak Asam
Udang Masak Asam
4 ekor udang besar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang serai
2 biji cili merah
1/2" lengkuas
1/2 sb asam jawa
1 biji tomato
sedikit garam
sedikit gula
sedikit serbuk lada sulah
ajinomoto
minyak untuk menumis

Perap udang dengan sedikit garam dan lada sulah. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kuning. Angkat dan ketepikan.

Kisar bawang-bawang, halia, serai dan cili merah dengan sedikit air tetapi jangan terlalu hancur. Lengkuas diketuk. Tomato dipotong enam. Bancuh asam jawa dengan sedikit air. Tapis dan ketepikan kesemua bahan-bahan.

Dengan menggunakan minyak menggoreng udang tadi, tumis bahan-bahan kisar dan lengkuas hingga wangi. Masuk air asam jawa, tomato, garam, gula dan sedikit ajinomoto. Kacau hingga sebati.

Kemudian masukkan udang. Biar beberapa minit dan bolehlah dihidangkan. Tabur dengan sedikit hirisan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment