Puding Black Pearl
20g agar-agar
5¾ gelas air
3 biji telur
1¼ gelas gula
1 tin susu cair
½ bungkus cincau - dipotong dadu
½ sdm tepung jagung
½ sk esen vanilla
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut.
2. Pukul telur dengan gula hingga sebati. Masuk susu cair, tepung jagung dan esen vanilla.
3. Pukul lagi adunan hingga sebati. Kemudian masukkan adunan ke dalam agar-agar tadi.
4. Kacau perlahan-lahan dan masak sehingga 30-45 minit.
5. Tutup api dan biarkan sebentar. Kemudian masukkan potongan cincau tadi ke dalam adunan agar-agar. Kacau hingga rata.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan dan sejukkan. Setelah sejuk barulah masukkan ke dalam peti sejuk.
* Bahan-bahan untuk setengah adunan
Kredit: dapur.miera
No comments:
Post a Comment