Acar Rempah Timun Telur Puyuh
Bahan A:
telur puyuh - direbus dan dikopek kulit
1 biji timun - dipotong jejari
1 biji lobak merah - dipotong jejari
bawang merah ros - dibelah dua
cili merah dan hijau
3 sb rempah kurma
3 sb kerisik
cuka
garam
gula
biji sawi
Bahan B (dihiris):
2 biji bawang merah ros
2 ulas bawang putih
1" halia
Bahan C (dikisar):
3 biji bawang merah ros
3 ulas bawang putih
1" halia
1" kunyit
segenggam udang kering
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
1 sk ketumbar
1. Tumis Bahan B hingga naik bau.
2. Masuk Bahan C, kemudian masukkan rempah kurma. Tumis hingga garing.
3. Masukkan sedikit air dan kerisik.
4. Masuk semua bahan-bahan utama (Bahan A).
5. Perasakan dan biar hingga kuah agak pekat.
6. Akhir sekali, tabur biji sawi.
7. Siap dan boleh dihidangkan.
Kredit: unknown
No comments:
Post a Comment