Buah Melaka
Buah Melaka
2 cawan tepung pulut
1 sb tepung gandum
*1 cawan air...kalau rasa kurang lembut...tambah sedikit air
1/2 ketul gula melaka...potong dadu kecil2
4-5 helai daun pandan kisar dengan *1 cawan air diatas
sedikit pewarna hijau (tak nak letak pun boleh)
kelapa parut putih + sedikit garam halus...kukus sekejap dan gaul sebati
1. Dalam bekas isi kedua-dua tepung...gaul rata...buang air pandan + sedikit pewarna hijau...uli2 jadikan doh yang lembut.
2. Buat bulat2 doh agak2 nak besar mana...tekan leper doh tadi...isikan gula melaka...bulatkan semula...buat sehingga doh habis.
3. Panaskan air hingga mendidih...masukkan 2 helai daun pandan (simpulkan)...angkat doh bila timbul...lalukan sekejap bawah air paip...toskan.
4. Golekkan buah melaka atas kelapa parut.
5. Hidang.
Kredit: Zura Zul
No comments:
Post a Comment