Saturday 26 March 2016

Gulai Ayam
Gulai Ayam
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1" lengkuas
1 batang serai
2 sk serbuk rempah gulai
3 sb cili boh
3 cawan air
1 sk asam jawa
1sb kerisik
1 helai daun kunyit
1/2 biji kelapa - santan
1 biji kentang
2 biji cili merah
1 sk garam
minyak untuk menumis

Ayam dipotong kecil-kecil. Basuh dan toskan. Bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas dikisar. Serai dititik.

Cili merah dibelah dua. Kentang dipotong enam. Ketepikan semuanya dahulu.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar bersama serai hingga wangi. Kemudian masukkan cili boh dan kacau hingga cili pecah minyak. Bancuh serbuk rempah gulai dengan sedikit air dan masukkan kedalam bahan-bahan tumis tadi. Kacau lagi hingga sebati.

Masukkan pula ayam bersama 2 cawan air. Apabila kuah menggelegak, masukkan air asam jawa, kerisik dan daun kunyit. Kecilkan api dan biar ayam masak dalam 40 minit. Perasakan dengan garam.

Akhir sekali masukkan santan dan kentang. Jika kuah masih pekat, masukkan 1 cawan air. Gaul rata. Akhir sekali, masukkan cili merah dan kacau dalam 5 minit. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment