Thursday 24 March 2016

Sotong Kicap Cili Kering
Sotong Kicap Cili Kering
8 ekor sotong
6 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
bawang besar kuning
2 sb sos tiram
1 sk sos lada hitam
sedikit air
sedikit garam
sedikit daun sup
minyak untuk menumis

Cili kering dipotong 2 atau 3. Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris halus. Bawang besar kuning dipotong bulat.

Panaskan sedikit minyak. Goreng sotong hingga airnya kering. Angkat dan toskan.

Panaskan sedikit minyak lagi. Tumis cili kering diikuti dengan bahan-bahan hiris hingga wangi. Masuk sos tiram, sos lada hitam dan sedikit air. Bila sos dah sebati, masukkan sotong dan masak dalam 10 minit. Perasakan dengan garam.

Masuk hirisan bawang besar kuning. Gaul dalam 1-2 minit dan hidang. Tabur dengan sedikit daun sup yang telah dihiris.

No comments:

Post a Comment